torstai 1. joulukuuta 2016

Japanilaiset teriyakibroileripyörykät & kurkku-porkkanasalaatti


japanilaiset broileripyörykät


Teen yleensä tavallisia lihapullia naudan jauhelihasta. "Mummon lihapullia", joita maustaa vain maustepippuri ja suola - ne ovat suosikkejani. Olen kuitenkin oppinut ostamaan ja käyttämään myös broilerin jauhelihaa, kuten olen aiemminkin todennut (linkki). 

En ole kummoinen etnisen ruoan kokkaaja. Yleensä teen thaibroileripullia, thaikookoskeittoa, tortilloja tai sushia, mutta sitäkin liian harvoin. Meillä on kuitenkin jääkaapissa aina melko hyvä arsenaali erilaisia maustekastikkeita, sillä kihlattuni tykkää enemmän kokeilla kaikkea uutta.

No tuossa muutama viikko sitten kaapissa oli taas broilerinjauhelihaa ja mieleni teki pitkästä aikaa kokeilla jotain uutta. Himottelin myös sushia, jota ei siihen hätiin ollut lähettyvillä. Mietin, saisiko broilerinjauhelihasta taiottua jotain suolaisen makeaa, japanilaistyyppistä, jossa maistuu soija ja teriyaki. Google auki, ja sieltä löytyikin nopeasti helppo pelastus!

Tähän ateriaan ei tarvitse kummoisia ruoka-aineita, tai riippuu toki siitä, mitä jääkaapissa yleensä on. Jos näitä aineksia ei kaapista löydy, niin suosittelen hankkimaan, oli nimittäin sen verran hyvää, että söimme kaksisteen neljän hengen annoksen kertalaakista! :D Ja paistinpannulta piti melkein nuolla kastikkeen jämät...

Kävi hyvä munkki viininkin suhteen: jääkaapissa on yleensä aina pari pulloa punkkua, valkkaria ja/tai skumppaa. Se ei tietenkään vielä tarkoita sitä, että viinit automaattisesti mätsäisivät tiettyjen ruokien kanssa. Kihlattuni kuitenkin kaivoi jääkaapista valkkaripullon, ja ihmettelimme, kuinka hyvin viini toimi "japanilaisen" ruokamme kanssa. Kuinka ollakaan, etiketissä luki, että viini toimii parhaiten japanilaistyyppisten ruokien kanssa. Kohtaloa! 

Viini oli muuten Jacob's Creekin Wahia, jota löytyy ihan Alkosta. 



Jacob's Creekin Wah toimii mainiosti japanilaisen ruoan kanssa!



JAPANILAISET TERIYAKIBROILERIPYÖRYKÄT


400 g broilerin jauhelihaa
1 iso porkkana raasteena
0,5 rkl raastettua inkivääriä
1 tl suolaa
2 kananmunan keltuaista
1 rkl maissi- tai perunatärkkelystä
1,5 dl valmista Teriyaki-kastiketta (tai itsetehtynä, ohje myöhempänä)

Lisää jauhelihan joukkoon muut ainekset ja sekoita hyvin. Taikinasta tulee melko löysää, joten joudut muotoilemaan pyörykät kahden lusikan avulla (harjoitus tekee mestarin, minun kaksi vikaa pyörykkää olivat oikeasti pyöreitä, maku on pääasia!). Paista pyörykät pannulla runsaassa voissa tai rypsiöljyssä kullanruskeiksi. Kaada teriyakikastike pullien päälle ja keitä n. viisi minuuttia pullia samalla glaseeraten. 


Teriyaki-kastike
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl Mirin-riisiviiniä
1/2 dl vettä
3 rkl ruskeaa sokeria

Kaada ainekset pieneen kattilaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen.





JAPANILAINEN KURKKU-PORKKANASALAATTI


400 g kurkkua
ripaus suolaa
1-2 porkkanaa
2 rkl tuoretta inkivääriä
puolikas chili (ilman siemeniä)
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl tummaa sokeria
1 rkl riisiviinietikkaa
+ seesaminsiemeniä (jos maistuu)

Pehmitä kurkku kaulimalla sitä kevyesti, pilko se haluamasi kokoisiksi paloiksi ja ripottele palojen päälle suolaa. Liota inkivääriä kylmässä vedessä n. 10 minuuttia, kuivaa ja pilko pieniksi paloiksi tai raasta. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuen ohuiksi tikuiksi, pehmitä tikkuja mikrossa n. puoli minuuttia ja jäähdytä. Pilko chili pieniksi paloiksi (mielellään kumihanskat käsissä). Sekoita kaikki vihannekset, (seesaminsiemenet) ja mausteet sekaisin, tarkista maku. Anna salaatin marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin. Sekoita uudelleen ennen tarjoilua.



japani, kanapullat, salaatti
Nautiskeltiin japanilaiset teriyakibroileripyörykät & kurkku-porkkanasalaatti täysjyväriisin ja valkkarin kera.


Ai niin, alkuperäisreseptit täällä ja täällä. :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herkulliset Suklaaraitacookiet

SUKLAARAITACOOKIET 25 kpl 200 g voita 2 dl fariinisokeria 2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 tl vaniljasokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 tl...