maanantai 21. marraskuuta 2016

Herrasväen pikkuleivät - ohje vuodelta 1956!



herrasväen pikkuleivät
Ai ai ai, kuka voisi vastustaa!?!?


Tässä se nyt vihdoinkin tulee, Herrasväen pikkuleipien ohje! The one and only one - ohje on mummoni leivontakirjasta vuodelta 1956. Historian havinaa, jolloin voikin piti pestä ennen leipomista.


werner söderström, keittotaito
Werner Söderström: Keittotaito (1956)

Homman nimi on siis sellainen, etten ole aiemmin leiponut Herrasväen pikkuleipiä ypöyksin. Kun juhlapäivä koitti, eli rakas lapsemme täytti (eilen) puoli vuotta, niin minunhan oli suorastaan pakko leipoa isovanhempien kahvitteluhetkeä varten näitä taivaallisia keksejä!

Nettihän on pullollaan erilaisia ohjeita, mutta luotin siihen, että mummoni peruja olevasta leivontakirjasta ihan varmasti löytyy se aito ja alkuperäinen ohje. Ja niin tekikin, tällä ohjeella mummokin on mitä parhaimmat Herrasväen pikkuleivät leiponut! Ohje vaan on nimeltään jotain vallan muuta... Huomaa ohje nro 1110



Herrasväen pikkuleipien originaaliohje vuodelta 1956.

Punnasin ainesosat digivaa'alla ja mittasin sitten deseinä, niin taikina on jatkossa helpompi tehdä. Tuossa ohjeessa taikinaa EI lepuuteta jääkaapissa ennen pikkuleipien valmistusta, mutta minä tein sen aikatauluhaasteiden takia. Eipä tuo taikina näyttänyt lepuuttamisesta kärsivänkään. Päin vastoin, oli niin maukasta, että kihlattu söi ison osan taikinasta suoraan leivontapöydältä... Hedelmävoita en alkanut keittelemään, vaan oioin ja sivelin pikkuleipien väliin valmista vadelmahilloa.

Olen maistanut vallan mauttomiakin Herrasväen pikkuleipiä, ja se on jo ihme! Pinnasta uupui sokeri (se kuuluu Herrasväen pikkuleipiin!) ja veikkaan, että leivonnassa oli käytetty aidon voin sijaan margariinia. Jos leivotaan, niin sitten leivotaan kunnolla, eli tätäkään taikinaa ei sitten millään margariinilla pilata (kuten ei mitään muitakaan taikinoita).


Hyväksi pikkuleipämuotiksi osoittautui mikäs muukaan kuin alkoholimitta! Suosittelen muillekin! ;)



alkoholimitta, keksimuotti, herrasväen pikkuleivät
Alkoholimitta toimii loistavasti pikkuleipämuottina!


HERRASVÄEN PIKKULEIVÄT (n. 40 kpl)


250 g voita
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
1 kananmuna
6 dl vehnäjauhoja

täyte:
hilloa mielesi mukaan, itse käytin vadelmahilloa

pintaan:
sokeria

Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kerma, kananmuna ja vehnäjauhot. Kauli taikina vehnäjauhoja apuna käyttäen ohueksi, n. 4 mm paksuksi levyksi, josta otat pyörellä muotilla paloja. 

Paista 200-asteisessa uunissa (kiertoilma 180) n.8-10 minuuttia, kunnes pikkuleipien reunat alkavat saada väriä pintaan.

Sivele pikkuleipien pintaan hilloa niiden ollessa vielä lämpimiä, sokeroi kauttaaltaan. 

Varo syömästä liikaa.


herrasväen pikkuleivät
Voilá!


4 kommenttia:

  1. Hei oletko kokeillut näitä pipareita gluteenittomina? Miten muuntaisin jauhojen määrän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija kysymyksestäsi! En ole kokeillut gluteenittomina, mutta voisin laittaa "testilistalle". Jos hiilareita saa kuitenkin olla, niin keliaakikko tuttavani sanoi, että parasta tulee, kun korvaa vain vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta nyt kokeilen kyllä näitä pipareita.

      Poista

Herkulliset Suklaaraitacookiet

SUKLAARAITACOOKIET 25 kpl 200 g voita 2 dl fariinisokeria 2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 tl vaniljasokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 tl...