sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Aamupalalla: Uunituoreet ja lämpimät skonssit

skonssit aamupalalla
Tämmöinen kuuma keko odotti minua aamulla keittiössä! :)

Rakastan sunnuntaiaamuja. Rakastan niitä siitäkin huolimatta, että edellinen yö on syystä tai toisesta nukuttu huonosti. Viime yönä perhettämme valvotti lapsemme suuhun pian puhkeavat hampaat - lapsi oli itkuinen ja nukkui melko lyhyissä pätkissä valvottaen myös meitä vanhempia.

Vaikka aamu ja herääminen venyi sattuneesta syystä itselläni myöhään, niin oli ihana herätä uunituoreiden skonssien ja vahvan kahvin kotoisaan tuoksuun! Iso kiitos kihlatulleni, joka on myös jauhopeukalo (miehiään) sen lisäksi, että laittaa meillä ruokaa varmaan useammin kuin minä. Hyvin olen kanteni valinnut.

Skonssithan ovat skotlantilaisperäisiä teeleipiä, jotka yhdistetään nykyään enemmänkin brittiläisten herkuksi. Saarivaltiossa nautiskellaan skonsseja Kello viiden teen kanssa, kylkiäisenä makeaa marmeladia ja ranskankermaa. 

Vietin Lontoon lähellä kevään 2008 vaihto-oppilaana, mutta ihme kyllä, en syönyt siellä ollessani kertaakaan skonsseja - brittiläistä omenasiideriä join sitäkin enemmän... :D

Skonssit ovat parhaimmillaan lämpöisinä, jolloin ne juuri ja juuri pysyvät kasassa, ja niiden päälle voi laittaa joko suolaista tai makeaa. Nautiskelin omat skonssini voin ja goudan kanssa, jälkiruoaksi vielä yksi skonssi omena-aitovaniljahillon kera (ohjeen löydät täältä). 

Täytyy myöntää, että Maistui!



skonssit gouda aamupala




skonssit omena-aitovaniljahillo aamupalalla



Skonssit (8-10 kpl)

4,75 dl durumvehnäjauhoja (tavallinenkin käy)
1 tl sokeria
0,75 rkl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
135 g voita
2 dl luonnonjugurttia
+ voisulaa skonssien voiteluun 


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sekaan paloiteltu (kylmä) voi; sekoita joukkoon varovasti myös kylmä luonnonjugurtti. Älä vaivaa, jottei taikinasta tule sitkeää. 

Taputtele taikina pöydälle paksuksi levyksi ja leikkaa taikinasta skonsseja pyöreällä muotilla, esim. lasilla. Voitele skonssit voisulalla ja paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia. Enjoy!

Alkuperäinen resepti on napattu täältä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herkulliset Suklaaraitacookiet

SUKLAARAITACOOKIET 25 kpl 200 g voita 2 dl fariinisokeria 2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 tl vaniljasokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 tl...