keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Rapeat ja nopeat piparkakut


Aura & pipari, lyömätön pari!

Piparkakut, eli piparit kuuluvat ehdottomasti jouluun. Syön niitä tosin pitkin vuotta, sillä mikään ei voita piparien ja Auran syntistä yhdistelmää. Koska olen jouluihminen, olen maistellut eri valmistajien pipareita varmaan lokakuusta saakka, ja "piparikiintiöni" on ikään kuin täynnä. Tai ainakin luulin niin. 

Minun Ei pitänyt leipoa pipareita tänä vuonna ollenkaan. Jotenkin tuli taas vaan sellainen fiilis, että eihän se joulu ole joulu ilman piparkakkuja, ja vaikka Auran ja kuivattujen taateleidenkin yhdistelmä on mainio, niin piparit vievät voiton.

Lisäksi koin jonkin asteista ärsytystä siitä, että taikinaa pitää odotella yön yli. Tehokkuus ennen kaikkea! ...joten pistin Googlen laulamaan, ja sieltä löytyikin nopeasti Kotivinkin nopeiden pipareiden ohje! Mielestäni piparkakkuihin tulee kyllä muutakin maustetta kuin vain kardemummaa, kuten Kotivinkin ohjeessa, joten muokkasin ohjetta mausteiden osalta. Ja tein vain puolikkaan taikinan - siitäkin tuli ihan riittävä määrä, eli iso boxillinen pipareita.

Yllättävää on se, että vaikka mausteita ei tällä ohjeella keitetä voin kanssa eikä taikinan anneta tasaantua kaapissa kuin kaksi tuntia (yön sijaan), niin taikina on todella maukas! Ja mielestäni sitä oli huomattavasti helpompi käsitellä kuin "tavallisia" piparkakkutaikinoita. 

Ja pikapipareiden maku on muuten erinomainen! Ne ovat mukavan rapsakoita, mihin vaikuttanee taikinan huomattava perunajauhomäärä.

Jos siis vielä mietit, että pitäisikö tehdä jouluksi pipareita, niin tässä on ohje, jota suosittelen lämmöllä. Ja pääset leipomaan piparkakut vielä saman päivän aikana! :)


pikapiparkakut


RAPEAT JA NOPEAT PIPARKAKUT


200 g voita sulatettuna
2  kananmunaa
2,25 dl sokeria
0,5 dl siirappia
2 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 tl pomeranssinkuorta
1,5 tl ruokasoodaa
1,5 dl perunajauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja

1. Sulata voi, ja anna sen jäähtyä. Vaahdota sokeri ja kananmunat. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita sokeri-munavaahtoon siirappi, kuivat aineet sekä jäähtynyt voisula.

2. Suojaa taikina ja siirrä se jääkaappiin tekeytymään kahdeksi tunniksi.

3. Kauli takina vehnäjauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi, josta otat muoteilla pipareita. Paista piparit 200-asteisen uunin keskitasolla n. 8 minuuttia - tarkkaile kuitenkin paiston ajan, sillä paistoaikaan vaikuttaa pipareiden paksuus. Piparit ovat kypsiä, kun ne ovat tasaisen ruskeita.

4. Anna valmiiden pipareiden jäähtyä hyvin. Koristele jäähtyneet piparit halutessasi tomusokeri-vesiseoksella tai pikeerillä. 


...tai koristele piparit isoilla Aura-lohkareilla, kuten itse teen... 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herkulliset Suklaaraitacookiet

SUKLAARAITACOOKIET 25 kpl 200 g voita 2 dl fariinisokeria 2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 tl vaniljasokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 tl...