lauantai 28. tammikuuta 2017

Helppoakin helpommat Ohrarieskat!

ohrarieskat
Kahvi mustana & lämpöinen ohrarieska voilla - mielettömän hyvä kombo!

Olen ostanut ohrajauhoja tyttäremme tähden, sillä teen hänelle toisinaan ruokia Luomuruokaa lapsille -kirjan ohjeilla. Siellä on hyvännäköisen Juurespuuron ohje - puuroon tulee ohrajauhoja. Kyseistä puuroa en ole vielä ehtinyt keittämään, mutta silmiini osui jauhopussin kupeessa oleva Todella helppo ohrarieskaohje. Ohrarieskoihin ei tule ohrajauhojen lisäksi kuin suolaa ja vettä, ja taikinaa ei tarvitse kohottaa - pikaleipää siis.

Eipä auttanut kuin kokeilla! Taikina itsessään oli melko karkea; käsituntumaltaan samanlainen kuin karjalanpiirakoiden ruistaikina. Koska sitkoa ei ole, taikinaa on hieman haastavampi käsitellä. Hetken jauhojen kanssa työpöydällä tussatessani siirryin suosiolla levittämään taikinan suoraan leivinpaperin päälle, ja se toimi hyvin. Taputtelin vain taikinapallerot kahdeksi pyöreäksi kiekoksi. Hyvin onnistui leivät ilman pulikkaakin, jota aluksi kokeilin.


Taikinasta tuli rouhea ja sitkoton, pöydän sijaan taputtelin rieskat suoraan pellille.

Jauhopussin (MyllynParas) kupeessa lukee paistamiseen liittyvä tarkka ohje:

"Rieskaan syntyy paras mahdollinen rakenne, kun taikina on mahdollisimman kylmä ja uuni mahdollisimman kuuma, jolloin kylmän ja kuuman äkillinen ero muodostaa vesihöyryä, mikä kohottaa rieskaa ja tekee siitä murean".

Leivinuunia meillä ei ole, joten ratkaisin asian niin, että laitoin pellin valmiiksi lämpenemään uuniin, jolloin leivinpaperille tehdyt rieskat pääsivät suoraan kuumalle pellille. Koska valmiit Ohrarieskat olivat niin maukkaita, niin kikka näyttäisi toimineen hyvin! Toki taikinaa voisi pitää tovin vaikkapa jääkaapissa...


OHRARIESKA (hiivaton)

2 kpl

2 dl kylmää vettä
4-4½ dl Ohrajauhoja
1 tl kristallisuolaa

1. Laita uuni kuumenemaan 250-300-asteeseen ja laita pelti lämpenemään uuniin.
2. Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi ja leivo heti kaksi n. 3 mm paksuista rieskaa (suosittelen muotoilemaan suoraan leivinpaperille, jonka siirrät kuumalle pellille). 
2. Pistele haarukalla ja paista (kuumassa leivinuunissa tai 250-300-asteisessa sähköuunissa) uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herkulliset Suklaaraitacookiet

SUKLAARAITACOOKIET 25 kpl 200 g voita 2 dl fariinisokeria 2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 tl vaniljasokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 tl...