perjantai 12. toukokuuta 2017

Pinkit mansikkamarengit


mansikkamarengit, marengit, pinkki

Kukapa voisi vastustaa pieniä, rouskuvia herkkupaloja, eli marenkeja!? Koska ostin taannoin uuden tyllan (Wiltonin M1:n) tyttäremme tulevien 1-vuotisjuhlien kakkua varten, niin olihan minun testattava sitä myös iki-ihanien marenkien valmistamisessa! Toimi todella hyvin, ja marenkiruusukkeista tuli mukavan teräviä.

Käytin Dansukkerin (ei maksettu mainos) mansikanmakuista, vaaleanpunaista tomusokeria, joka on mainio keksintö: leipomukset maistuvat mansikoilta ja niissä on kaunis pinkki väri ilman väriaineilla säätämistä!

Marenkien leivontasessio ei sujunutkaan ihan muitta mutkitta, sillä tytär alkoi huutaa suoraa huutoa aina kun käynnistin vatkaimen! Taikinasta olisi siis voinut tehdä vieläkin jämäkämpää, mutta säästin meidän kaikkien korvia.

Eikä siinä vielä kaikki: siinä hässäkässä (tytär ei normaalisti juurikaan huuda) säädin uunin 100-asteeseen ja kiertoilmalle. Päätin kuitenkin (mistä lie tuli ajatus) paistaa marengit normilämmöllä, ja käänsin nupin kohdilleen. Marengit pursotuspussin kautta pellille ja uuniin, jonka kuvittelin olevan 100-asteinen. Muutaman minuutin kuluttua hämmästyin, kun marengit olivatkin alkaneet ruskistua, mitä niille ei pitäisi niin matalassa lämmössä ja niin nopeasti tapahtua. Tarkistin uunin lämmön, ja kappas, siellä olikin säädöissä rapiat 200-astetta! Heti sitten avomiestä syyttämään! Uuni onkin niin fiksu, että vaikka olisit toisilla säädöillä laittanut minkä lämmön tahansa, niin oletus (kaikissa muissa moodeissa) onkin sen 200-astetta. Todella fiksua.

Marengit siis ehtivät ottamaan väriä pintaan, minkä jälkeen alensin lämmön 100-asteeseen ja jatkoin paistamista loppuun saakka. Onneksi marenkiseos oli pinkki, niin marengeista tuli kauniin roosia, eikä ruskeita, kuten valkoiselle marengeille olisi käynyt. Ja kun tarjoilin näitä vieraille, niin he eivät huomanneet värissä mitään vikaa! :) Mutta marenkien ulkokuori on hieman halkeillut, ja se kertoo myös liikalämmöstä. Olipa kuitenkin opettavaista. Pitää olla jatkossa tarkempi, ja tunnenpa hellamme entistä paremmin. Ohjeen nappasin täältä.


PINKIT MANSIKKAMARENGIT (n. 20 kpl)


3 kpl kananmunan valkuaista
2 dl mansikkatomusokeria
1/2 tl omenaviinietikkaa (tai sitruunanmehua)

erivärisiä nonparelleja


1. Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen (huom! tarkista lämpö!). Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää mansikkatomusokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lisää viinietikka (tai sitruunamehu) ja vatkaa vielä hetki, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää.
2. Lusikoi marenki pursotinpussiin ja pursota haluamasi näköisiä (ja kokosia) marenkeja leivinpaperitetulle uunipellille. Itse tein ruusukkeita isolla tähtityllalla. Ripottele pinnalle nonparelleja.
3. Paista marenkeja uunin keskitasolla n. 1,5 tuntia. Katso, etteivät marengit tummu pinnasta. Sammuta uuni, ja jätä marengit kuivumaan uunin jälkilämpöön.



marengit, mansikkamarengit


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herkulliset Suklaaraitacookiet

SUKLAARAITACOOKIET 25 kpl 200 g voita 2 dl fariinisokeria 2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 tl vaniljasokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 tl...