maanantai 13. helmikuuta 2017

Taivaalliset Tuorejuustobrowniet (glut.)




Kuten ystäväni tietävät, koko joululoma meni suklaata syöden. Pikaisella laskutoimituksella vähintään pari kiloa! Nehän näkyvät nyt vyötäröllä ja vatsanseutu muistuttaa taas pullataikinaa, ihan kuin synnäriltä kotiutuessa. Pakko alkaa taas katsomaan mitä syö ja leipoo, ja salikorttiakin on käytetty ahkerasti!

En kuitenkaan halua kaikista iloista luopua, etenkin kun leivonta on mukavaa. Otinpa sitten yhteyttä vanhaan yliopistokaveriini, joka on ollut kohta vuoden (!!!) ilman puhdasta, valkoista sokeria ja kysyin häneltä parhaat leivontavinkit. Sain ohjeen ja idean kokeilla näitä brownieita häneltä. Ohjeen alkuperä löytyy Jälkiruokaistunto-blogista

Brownieihin ei siis tule tavallista sokeria, vaan xylitolia, eli koivusokeria! Olen nähnyt Prismassa tuota myytävän, ja nyt sitten ostin ensimmäistä kertaa ihan tätä varten. Maku on "kylmä", kuten kaikissa xylitoltuotteissa, mutta xylitolissa on 40 % vähemmän energiaa kuin normisokerissa ja xylitol ei reikiinnytä hampaita - päinvastoin. Ja vaikka hiilareita on sen 240 kcal / 100 g, niin niistä puhdasta sokeria on 0 g. Xylitolin voi varmasti korvata halutessaan myös tavallisella sokerilla.



Sokerit rivissään: Xylitol & Reilun kaupan (aito)vaniljasokeri.

Poikkesin alkuperäisohjeesta sen verran, että käytin vaniljauutteen (en löytänyt Prismasta, mur!) sijaan Reilun kaupan aitoa vaniljasokeria. Ei siis sitä, jota löytyy leivontahyllystä "vaniljasokerin" nimellä (jossa vaniljan maku on peräisin ties miestä), vaan sitä, jonka tuoteselosteessa mainitaan vaniljatanko. Vaniljan kaltaista makua saadaan mm. majavan eritteistä, joten tuo aitovanilja on senkin takia ehdoton! Lisäksi korvasin alkuperäisohjeen margariinin voilla, sillä en käytä margariinia.

Sitten asiaan. Nämä Tuorejuustobrowniet yllättivät täydellisesti! Oli pakko maistaa brownielevyä heti kuumana, jolloin maku ei ollut niin makea, mitä odotin. Mutta annas olla kun browniet jäähtyivät ja odottivat jääkaapissa seuraavaan päivään. Siis aivan Käsittämättömän hyviä!!! Niin mehukkaita, maukkaita ja hyviä baitteja, että näitä on leivottava pian lisää. Ja en siis ollut tässä taloudessa ainut, joka näitä himoitsi! Annoin myös pikkuruiset palat maistiaisiksi tyttärellemme, jolle ei arvatenkaan meinannut enää banaani maistua... :D


Kaunis Brownievuoka vielä kuumana. Parasta seuraavana päivänä!


TUOREJUUSTOBROWNIET (glut.)

3 dl mantelijauhoja
0,5 dl (raaka)kaakaojauhetta
200 g maust. jugurttia
2 munaa
1,25 dl xylitolia
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria

Tuorejuustoseos:
200 g Philadelphia-juustoa
0,5 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria
0,25 dl xylitolia

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Leivinpaperoi n. 20 x 30 cm uunivuoka - käytin tavallista suorakaiteen mallista lasista, hieman pienempää vuokaa. 
2. Sekoita mantelijauho, kaakaojauhe, xylitol ja leivinjauhe kulhossa. Mittaa toiseen kulhoon huoneenlämpöinen, pehmeä voi, munat, jugurtti ja vanilja, ja sekoita ainekset tasaiseksi. Yhdistä seokset keskenään ja sekoita taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
3. Sekoita tuorejuustoseoksen ainekset ja tiputtele lusikalla kekoja taikinan pintaan. Marmoroi pinta vetämällä hammastikkua taikinan pinnalla eri suuntiin. 
4. Paista uunissa n. 40 minuuttia, mutta varo paistamasta liian kauan, jotta sisus pysyy mehevänä ja kosteana. Anna jäähtyä ja säilytä (ehdottomasti) jääkaapissa seuraavaan päivään. Leikkaa neliöiksi, tarjoile ja nauti! Ja santsaa! 



Näihin Tuorejuustobrownieihin tulee himo - yksi pala ei riitä!

4 kommenttia:

  1. Moi Tiina. Tätä kokeilen. Kun tulet tännepäin niin käyhän meillä. Täällä on leipojalle yksi Elli-mummon juttu. Terveisin Kaisa

    VastaaPoista
  2. Ai kun kiva kuulla! :) Tää onkin aivan mielettömän hyvä leipomus. Kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä. Juu, pitääpä pyörähtää seur. kerralla, odotan innolla! ;)

    VastaaPoista
  3. Tätä täytyy kokeilla herkullisen näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä valinta! Suosittelen näitä kyllä kaikille! :P

      Poista

Herkulliset Suklaaraitacookiet

SUKLAARAITACOOKIET 25 kpl 200 g voita 2 dl fariinisokeria 2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 tl vaniljasokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 tl...