sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Taatelibrowniet (glut.)

taateli browniet gluteeniton leivonta
Taatelibrowniet ;-)

Taateli (kuivattu) on yksi tuoreimmista herkkulöydöistäni: se on mehevä, ihanan makea, sopivan tahmea, ja se eroaa monin tavoin karkeista: taateleita ei pysty syömään 300 grammaa kerrallaan, niiden syömisestä ei tule sokerihumalaan eikä niiden jälkeen tule oksettavaa oloa! 

Mikä tärkeintä, taatelit sisältävät muutakin kuin sokeria (ilman E-koodeja), joten niistä tulee ihan eri tavalla kylläiseksi - muutama riittää! ;)

Yllävää on se, että taatelit soveltuvat erinomaisesti myös leivontaan - siis muuhunkin, kuin siihen ainaiseen joulun aikaan leivottavaan, kuivahkoon taatelikakkuun! 


Netti on itse asiassa pullollaan erilaisia taateliherkkuja, ja jaan tässä nyt niistä yhden: 



Taatelibrowniet

100g taateleita (kivettömiä)
1 kypsä banaani
3 rkl maapähkinävoita
1 kananmuna
3 rkl kaakaojauhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Muussaa taatelit, banaani, maapähkinävoi & kananmuna sauvasekoittimella sekaisin. Kippaa joukkoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Voitele kookosöljyllä pienehkö (n. 20 x 20 cm) vuoka, kaada seos siihen ja paista 220 asteessa n. vartti.



date brownies baking
Making of Date Brownies

Alkuperäisen reseptin nappasin täältä. Näissä brownieissa pätee sama kuin perinteisissäkin: ne saavat olla keskeltä ihanan meheviä, joten tarkkaile uunia paistamisen ajan - huomaat kyllä, milloin browniet ovat riittävän kypsiä.


Olen itseasiassa tehnyt näitä brownieita jo muutaman kerran, ja ohjeesta on todettava muutamakin seikka:


Ensinnäkin, se on maukas, helppo ja nopea ohje terveellisten (ei lisättyä sokeria!) ja gluteenittomien brownieiden tekoon - aina onnistuu. 

Toiseksi, mikäli käytät kokonaisia kuivattuja taateleita, kuten alla olevassa kuvassa, saat aikaan mehukkaamman taikinan ja täten paremmat browniet (versus käytettäessä siinä puristetussa pikkupaketissa olevia ruttuisia ja kuivempia taateleita).

Kolmanneksi: taikinasta tulee melko tönkköä ja se ei leviä uunissa. Näin ollen suosittelen levittämään sitä vain pienelle alueelle, n. 15 cm x 15 cm, jolloin saat paksuja ja meheviä brownieita (ne kuvassa olevat ovat itse asiassa vähän liian lättäniä, kun ajatuksissani levitin taikinan koko vuokaan).


taatelit taatelipaketti juicy dates
Mehukkaimmat taatelit löytyvät tällaisesta paketista tai irtotuotteina suurten kauppojen hevi-osastoilta.

Eipä muuta kuin kipin kapin kauppaan taateliostoksille ja leipomaan näitä mehukkaita herkkupaloja! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herkulliset Suklaaraitacookiet

SUKLAARAITACOOKIET 25 kpl 200 g voita 2 dl fariinisokeria 2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 tl vaniljasokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 tl...