perjantai 30. kesäkuuta 2017

Karppaajan Mansikkakakku (gluteeniton & sokeriton)

sokeriton, gluteeniton, vhh, kakku



Meille oli tulossa vieraita Norjasta, ja jotain kahvihyvää oli leivottava. Koska tarjosimme vieraillemme myös päivällisen, niin kahvipöytään ei tarvinnut leipoa sen seitsemää sorttia. Tyttäremme synttäreiden jälkimainingeissa olen syönyt sokeriövereitä päivittäin (mm. ylimääräiset keksit ovat poltelleet kaapissa aivan liikaa...), joten päätin tehdä sokerittoman kakun, niin hullulta kuin se kuulostaakin. 


Olen leiponut aiemminkin ekokakkuja ja -leivoksia, mutta niissä on ollut makeutuksena banaania, taateleita, vaahterasiirappia, tai muuta puhdasta hiilaria. Tässä kakussa ei ole mitään muuta makeutusta kuin karppisokeria, jossa on siis hiilaria (sokeria) tasan nolla! Oman sokerini ostin Prismasta. 

Karppisokerin maku muistuttaa xylitolia - siinä on sellainen "viileä" sivumaku. Yllätyin karppisokerin leivontaominaisuuksista; se vaahtoutui hyvin! Taikinasta tuli paksua, melko vaahtomaista, ja todella maukasta! Karppikakku kypsyi melko hitaasti, joten paistaessa kannattaa olla tarkkana - kakun pinta kärtsähtää helposti. Kakku uunista ulos heti kun se on kypsä.

Leivoin kakun mantelijauhoista; vaihtoehtona olisi ollut esim. kookosjauho. Kakusta ei tullut lainkaan rakeista, mitä mantelijauhoon tehdyt leivät usein ovat, ja siitä plussaa. Valmistin kakun jo edellisenä päivänä, ja pidin sitä yön yli jääkaapissa. Jäähtyneenä ja kylmänä kakun siirtäminenkin oli helppoa - ei murenemisongelmia. 

Kuorrutin kakun tuorejuusto-voiseoksella + mansikoilla. Seuraavalla kerralla aion kostuttaa kakun ennen tarjoilua, ja kakun päällehän voi laittaa tuorejuusto-voiseoksen sijaan vaikka kermavaahtoa! Ja jos kakusta haluaa vaalean, niin jättää vain taikinasta kaakaojauheen veks.

Kakku oli maukas, vaikka olin alkuun skeptinen. Sitä kehuttiin ja santsattiin, ja jopa miehet pitivät siitä. Myös 1-vuotias tyttäremme söi innoissaan parikin palaa omin pikkuisin sormin... :D Suosittelen! Ohjeen bongasin täältä.


KARPPAAJAN MANSIKKAKAKKU


1,5 dl karppisokeria
3 kananmunaa
150 g voita
2 dl manteli- tai kookosjauhoa
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl aitovaniljaa
2 tl leivinajauhetta

Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa munat ja karppisokeri vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voi muna-karppisokeriseokseen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti taikinan sekaan. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa karppisokeria. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista 180 asteessa uunin alatasolla 25 minuuttia. Kakku palaa herkästi, joten tarkkaile kakkua paiston loppuvaiheessa. Anna kakun jäähtyä vuossa ja irrota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä.

Kuorrute:

200 g tuorejuustoa
50 g voita
2-3 rkl karppisokeria
(1 tl marjajauhetta, jos haluat kuorrutteeseen väriä)

Vatkaa huoneenlämpöiset ainekset vaahdoksi sähkövatkaimella. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa karppisokeria. Levitä seos jäähtyneen kakun päälle ja koristele kakku tuoreilla mansikoilla.


vhh, karppaus, gluteeniton, mansikkakakku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herkulliset Suklaaraitacookiet

SUKLAARAITACOOKIET 25 kpl 200 g voita 2 dl fariinisokeria 2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 tl vaniljasokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 tl...